Home

Instaurarea comunismului in urss anul

Instaurarea comunismului în România ISTORII REGĂSIT

Instaurarea comunismului în România. Perioada de după al Doilea Război Mondial a fost perioada instaurării comunismului în întreaga Europă de Est, deci și în spațiul românesc. Instaurarea regimului comunist în România debutează după lovitura de stat de la 23 august 1944, prin staționarea trupelor sovietice pe teritoriul țării 2. Instaurarea comunismului - Memorialul Sighet. 1945 a fost anul anexării României, pentru câteva decenii, la sistemul comunist. Sentinţa fusese dată la Moscova, în octombrie 1944, când sferele de influenţă au fost desenate de Stalin şi Churchill pe un petec de hârtie. Conferinţa de la Yalta nu a fost decât un status-quo Instaurarea acestui regim, teoretic şi inoculat de maşina de propagandă, s-a produs prin liberul consimţământ al majorităţii populaţiei în urma alegerilor din 1946. Practic aşa cum propăvăduiau apostolii comunismului în România, populaţia şi-a ales soarta după cel de-al doilea război mondial, scârbită de regimul burgezo. 27 IV.Concluzii Instaurarea comunismului în Europa de Est s-a realizat în mai multe etape şi a depins într-o anumită măsură şi de evoluţia raporturilor dintre URSS şi Occident. Aşa cum am menţionat, un factor decisiv care a contribuit la impunerea noului regim în această zonă a Europei a constituit-o poziţia geografică şi. Istoria Uniunii Sovietice începe cu Revoluția rusă din 1917. Bolșevicii conduși de Lenin s-au impus ca principala forță politică rusă, deși au trebuit să implice țara într-un lung și sângeros război civil împotriva monarhiștilor contrarevoluționari și intervenționiștilor străini.Bolșevicii, care s-au rebotezat Partidul Comunist, și forțele armate pe care le-au.

1) Instaurarea comunismului in Romania si in tarile din Est a avut loc pe fondul relatiilor dintre URSS si Puterile Occidentale. Rusii voiau sa evite o reactie prompta a SUA si Angliei. Mai mult ca sigur intre cancelarii era o negustorie. Fie si una intre doi talhari care se suspecteaza reciproc sub surasurile diplomatice El s-a născut în anul 1877 într-o familie de şleahtici polonezi bogaţi, în Belarus, pe atunci în componenţa Imperiului Ţarist. Însă firea nu i-a fost niciodată nobilă. Imediat după instaurarea comunismului în Europa de Est, educaţia, cultura, arta şi ştiinţa au suferit o grea lovitură, toate fiind adaptate după sistemul.

2. Instaurarea comunismului - Memorialul Sighe

  1. tea celor care le-au intalnit
  2. Referat despre instaurarea regimului comunist in Romania. Partidul Comunist Român (PCR) s-a creat la data de 8 mai 1921, iar începând cu anul 1924, până în 1944 s-a aflat în ilegalitate, denunţând mereu România Mare. Iniţial a fost un partid mic având până în 1944 circa 300 membrii, în marea lor majoritate muncitori
  3. România comunistă este o denumire neoficială, folosită cu referire la perioada comunistă din istoria României în care țara a fost cunoscută cu denumirile oficiale de Republica Populară Romînă / Republica Populară Română, respectiv Republica Socialistă România. În această perioadă, Partidul Comunist Român (care s-a numit Partidul Muncitoresc Român între 1948-1965) a fost.
  4. Anul 1947 poate fi considerat începutul sfârşitului pentru democraţia românească, odată cu desfiinţarea partidelor politice şi abdicarea Regelui. În 1948 ia naştere Partidul Muncitoresc Român, în fruntea căruia se afirma Gheorghe Gheorghiu-Dej, liderul care va susţine supunerea totală în faţa Moscovei. Pentru România vin.
  5. Sub seceră și ciocan: Tipologia comunismului sovietic (II) 16 mai, 2020. Octavian Țîcu. Începutul: liderul bolșevic Vladimir Lenin la Gara Finlandeză din Petrograd (aprilie 1917) Prăbuşirea Uniunii Sovietice în anul 1991 a generat o efervescenţă a discuţilor între specialiştii din diferite domenii asupra naturii statului sovietic.

Comunismul a fost gândit de Karl Marx și aplicat în Rusia de către Lenin, care avea să devină părintele URSS. Comunismul în Rusia a căpătat formele unei terori ce a cuprins aproape întregul popor. De la o idee teoretică, Lenin și ulterior Stalin au transformat comunismul într-un regim de teroare, unde represiunea a atins cote alarmante Se subînţelege cu referire la instaurarea comunismului că reprezentările şi cunoştinţele pe care le aveau cetăţenii unei ţări precum România despre realităţile din Uniunea Sovietică erau puţine şi distorsionate. În vara lui 1944, când trupel O istorie a comunismului din România curs op ţional Aprobat prin ordinul ministrului NR. 4699/ 07.07.2008 Programa şcolar ă a fost aprobat ă prin Ordinul Ministrului Educa ţiei, Cercet ării şi Tineretulu Află adevărul despre venirea bolșevicilor și instaurarea comunismului în România 28 iulie 2021 Apărută la Paris în anul 1949, Dotla (Să rămână doar cenușa) - Dosarul unei țări satelit, cartea lui Pamfil Șeicaru, Aceasta licenta trateaza O Perspectiva Comparata asupra Comunismului din URSS si Romania. Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).. Arhiva contine 1 fisier doc de 99 de pagini.. Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca

Apărută la Paris în anul 1949, Dotla (Să rămână doar cenușa) - Dosarul unei țări satelit, cartea lui Pamfil Șeicaru, marele nostru gazetar exilat, a trecut aproape neobservată de opinia publică apuseană a vremii. Reacție firească, am zice, ținând seamă că rănile războiului erau încă proaspete, că ele se cereau pansate, că nimeni nu ave Recent Posts. Experimental Q2 - București, formație rock cu o primă piesă care îi apare 1975, în primul volum din seria Formaţii rock scos la Electrecord Istoria comunismului romanesc vol.2. 1. Istoria comunismului romanesc VOLUMUL II. Articole publicate in Jurnalul National in anul 2006. 2. - 2 - Editorial: Cine vrea politica LAVINIA BETEA As spune ca perioada cea mai grea pentru cercetatorul preocupat de comunism este etapa tulbure de dupa razboi. Aceasta si pentru ca documentele de.

Cum s-a instaurat comunismul în România

Analele Sighet este prima și, fără îndoială, cea mai frământată și originală dintre colecțiile pe care Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului le-a editat, în acei ani învolburați ai începutului, când Memorialul Sighet abia lua ființă, căutându-și locul în clădirea închisorii aflată în curs de reconstrucție. Din echipa de organizatori făceam parte. Dezvelirea monumentului s-a produs în anul 1937 / Foto: I.V. Xenofontov, 26 noiembrie 2016. În perioada imediat următoare anului 1945, URSS s-a străduit să elimine elementele de românism din Moldova. Aș vrea să ne referim, pentru început, la acțiunile sovietice care au vizat scăderea numărului de români din teritoriu - deportări. Militarii români care au fost luaţi prizonieri pe teritoriul Uniunii Sovietice în cel de-Al Doilea Război Mondial au avut de ales între a suporta pe mai departe ororile din lagăre sau a trăda. Mulţi au ales ultima cale: aceea de a înscrie în diviziile Tudor Vladimirescu sau Horea, Cloşca şi Crişan, constituite pe teritoriul sovietic 75 de ani de când comunismul şi-a înfipt rădăcinile în România. În 1945, în urma exercitării presiunilor sovietice, A.I. Vîşinski impune la Bucureşti formarea guvernului condus de dr. Petru Groza, controlat de către comunişti. 6 martie 1945 rămâne în istorie drept ziua în care comunismul s-a instalat oficial în România Pe 6 martie 1945, instalarea guvernului Petru Groza la presiunea Moscovei a însemnat instaurarea regimului comunist în România. Pe 6 martie 2014, la Digi24, începe campania 1989, anul care a schimbat lumea. Digi24 vă spune povestea omului nou fabricat de comunişti, cum au fost posibili 45 de ani de comunism, cum se spală creierul unui popor, ce a pierdut România şi dacă a avut.

Exilat din URSS la ordinul lui Stalin, a fost asasinat în Mexic de poliþia secretã sovieticã (NKVD). Constantin Dobrogeanu-Gherea (1855-1920), intelectual marxist, avea sã fie considerat de cãtre PCR unul dintre precursorii comunismului românesc. Fiul sãu Alexandru, important activist PCR, a fost executat la Moscova, în timpul Marii. Falsificarea Istoriei în perioada comunistă!? -ideologie şi propagandă-. Istoria, în perioada comunistă, a jucat un rol esenţial, atât în formarea omului nou, cât şi în argumentarea ideologiei comuniste. Ea a jucat, poate, rolul cel mai proeminent în timpul regimului Nicolae Ceauşescu Aşa-zisa cădere a comunismului, care, însă, nu a fost urmată de un proces al acestuia sau de epurări ale structurilor comuniste din fostele state comuniste, a adormit opinia publică. Dar ani mai târziu, agenda globalistă a celor din spatele comuniştilor este la fel de prezentă, iar procesul de inginerie socială la scară mondială.

Anul căderii comunismului a avut un total al exporturilor de circa 10,5 mld. USD la cursul oficial din acel an. Exporturile pe anul 2013 au totalizat circa 65,8 mld. USD la cursul de anul trecut. Aplicând deflatarea aferentă dolarului, rezultă un total de 34,3 mld. USD echivalenți cu anul 1989 Instaurarea totalitarismului comunist in Europa Orientala a fost un proces ce s-a desfasurat pe doua planuri, aproape inseparabile: venirea la putere a unor regimuri de orientare marxist-stalinista si apoi formarea unui sistem de state subordonate URSS. [3

REALITATI PREMERGATOARE ANULUI 1989. Incheierea celui de-al doilea razboi mondial (1939-1945) a insemnat pentru statele din Europa Centrala si de Est intrarea in sfera de influenta a Uniunii Sovietice si adoptarea modelului comunist [1].La 11 mai 1955, au fost convocati la Varsovia prim-ministrii, ministrii de Externe si ai Apararii din URSS, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Albania, Cehoslovacia. Prabusirea sistemului comunist. Incepand cu anii '80, Occidentul se arata si el din ce in ce mai atent la situatia din. Estul Europei. Primele fisuri ale sistemului comunist - in special perestroika si glasnost-ul lansate de liderul sovietic M. S. Gorbaciov, venit la putere in mai 1985, conving observatorii vestici de iminenta unei mari si chiar definitive schimbari in aceasta parte a.

(DOC) Comunismul, de la idee revoluționară la teroare

Istoria Uniunii Sovietice - Wikipedi

Prin revolutie se urmarea infrangerea capitalismului si instaurarea comunismului victorios in lumea intreaga. In realitate, asa cum scria ziarul socialist Lumea noua in 1922, Internationala a III-a a fost puternic influentata de interesele Rusiei sovietice Î n 8 mai 2020 s-a împlinit un secol de la înființarea Partidului Comunist Român, iar cu 75 de ani în urmă, tancurile sovietice au materializat înțelegerea dintre Stalin și președintele de atunci al SUA, Franklin D. Roosevelt, cu privire la stabilirea zonelor de influență împărțite între marile puteri (URSS, SUA și Marea Britanie) după cel de-al doilea război mondial, ceea. Cine s-a ocupat de instaurarea comunismului în România Şeful poliţiei politice şi al serviciilor de spionaj a fost înscrăcinat de Stalin să se ocupe de instaurarea comunismului în ţările din Europa Centrală şi de Est. La începutul lui februarie 1943, Stalin şi-a dat seama că victoria sovietică de la Stalingrad a marcat o. Pe 6 martie 2014, la Digi24 începe campania 1989, anul care a schimbat lumea. Se împlinesc 25 de ani de la căderea comunismului în Europa de Est, 25 de ani de la Revoluţie şi 25 de ani de când trăim în libertate Instaurarea comunismului în România s-a făcut cu ajutorul principal al tancurilor sovietice, dar interfaţa, reprezentanții politici, au fost membrii Partidului Comunist, un partid-anexă al Cominternului - Internaționala a - III - a, controlat cu autoritate de la Moscova

Din 1918 până la instaurarea comunismului am avut artizani și meșteșugari deosebiți, care produceau în ateliere la scară mică, fără să aibă posibilitatea de a crea colecții industriale După aventura în care s-a lansat anii trecuți, când a susținut cu toate resursele pe care le avea impunerea comunismului în Venezuela și apoi a încercat să facă același lucru și în Brazilia, Cuba are acum de făcut față unei crize la fel de adânci ca cea pe care a parcurs-o în anii '90, după prăbușirea Uniunii Sovietice Voluntarii care au luptat pe frontul de Răsărit, chiar dacă nu au avut vreo funcţie în cadrul armatei române, nu s-au bucurat de o situaţie prea plăcută după instaurarea comunismului, în special cei care s-au arătat ostili regimului. Pe lângă faptul că puteau fi oricând demişi din funcţiile ce le îndeplineau, iar în. Criza comunismului in URSS. Esecul reformelor gorbacioviste Tipărire Detalii Categorie: Istorie Publicat: 29 Martie 2019 Accesări: 495. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes) Criza economică ce-a cuprins URSS ca şi majoritatea statelor socialiste în anii '70 s-a perpetuat şi în deceniul următor. Surogatele de reformă introduse.

URSS s-a format ca stat în anul: a. 1917 b. 1924 c. 1922 d. Instaurarea comunismului în jumătatea răsăriteană a Europei a dus la o divizare fără precedent a continentului nostru - politică, economică şi culturală; Erodarea sistemului comunist s-a petrecut treptat 1944 23 august: La ordinul Regelui Mihai I, Mareşalul Ion Antonescu este destituit din funcţia de Conducător al Statului şi arestat. România încetează alianţa cu Puterile Axei, precum şi acţiunile militare împotriva unităţilor sovietice. Se constituie Guvernul Constantin Sănătescu. 31 august 1944: Armata Roșie intră în București. 1 Obedienta fata de URSS, prioritate a manualului de istorie din 1948 -. Documentar. Elemente dusmane poporului, burghezi, capitalisti asupritori sunt termenii folositi de autorii manualului de Istorie Moderna si Contemporana pentru clasa a zecea din anul 1948 in scopul descrierii capitalismului si a pune la zid tot ceea ce nu era pe placul.

Carte - Cum s-a instaurat comunismu

Ana Pauker a participat activ la procesul de impunere în România a comunismului prin crimă și teroare. În plan extern, România a devenit un stat satelit al Uniunii Sovietice și a rupt sau răcit relațiile diplomatice cu statele din vestul Europei. În anul 1948 România a denunțat unilateral Concordatul din 1927, primul pas care a. După instaurarea comunismului, toţi foştii guvernatori au fost arestaţi. Dimitrie Burileanu, Constantin Angelescu, Mihail Manoilescu, Grigore Dumitrescu şi Costel Tătăranu au fost încarceraţi la Sighet şi, cu toate achetele dure la care au fost supuşi, n-au dezvăluit nimic despre acest dosar al aurului După vernisajul care a avut loc în anul 2017 la Karlsruhe, expoziția a fost itinerată în România, la Cluj-Napoca, Sibiu, Brăila, Iași, Reșița, și în Republica Moldova, la Chișinău. Expoziția va putea fi vizitată până la data de 1 septembrie 2021, în mansarda B2 din Bastionul Theresia, strada Martin Luther, nr. 4 Eliminarea lui Antonescu a fost obligatorie pentru instaurarea comunismului în România . OPINIE PERSONALĂ Un alt lucru pe care deputatul Muraru, dar și procurorii care îi cercetează în prezent pe cei patru preoți, trebuie să îl aibă în vedere este faptul că între a comemora pe cineva și a elogia pe cineva este o diferență.

1989: anul schimbării. În primii cinci ani după încheierea celui de-al doilea război mondial, Uniunea Sovietică s-a impus ca o nouă supra-putere globală, fapt ce a dus la instaurarea unor regimuri comuniste în Europa Centrală şi de Est. Primele crăpături în Zidul Berlinului au apărut odată cu revoluţia maghiară (1956. Preluarea puterii de Partidul Comunist Factorii externi care au contribuit ia preluarea puterii de Partidul Comunist au fost jocurile de interese dintre marile puteri învingătoare în cel de-al Doilea Război Mondial, Convenţia de la 13 septembrie 1944 a devenit cadrul legal prin care URSS a urmărit instaurarea sistemului politic comunist şi în mai puţin de o lună - 90 % din România. Instaurarea administrației sovietice în Basarabia Connected to: {{::readMoreArticle.title}} De la Wikipedia, enciclopedia liberă. Anul 1945 este acela după care România impune modelul stalinist, intrată în sfera de influenţă a URSS-ului, cu ceva timp înainte. Modelul stalinist a fost caracterizat prin monopartitism, cultul personalităţii, proprietatea publică. Monopolul ideologic şi cultural, teroarea şi represiune

Volumul de față aduce în atenția cercetătorilor și publicului stenogramele discuțiilor care au avut loc între Nicolae Ceaușescu, secretar general al Partidului Comunist Român, și președintele Consiliului de Stat al RSR, și Iosip Broz Tito, președintele Republicii Socialiste Federative Iugoslavia și secretar general al Uniunii Comuniștilor Iugoslavi, în perioada 1966-1970 Sergiu Mihalcea despre a doua Yalta. Huhu Rezea miercuri, mai 19, 2021. 65 comments. Cine mai indraznește să spună că Germania și-a creat o UE si că, prin România lucrului bine făcut, a ajuns la Marea Neagră? YouTube

Istoria comunismului Epoch Times Români

Comunismul în România Coman Wiki Fando

Bucureşti, februarie-martie 2001 8 august 2003 februarie-martie 2004 SCURTĂ ISTORIE A SECURITĂŢII[1] La sfîrşitul celui de-Al Doilea Război Mondial serviciile secrete din România erau: Siguranţa - serviciul secret intern, Serviciul Special de Informaţii - serviciul secret extern şi Secţia a II-a a Marelui Stat Major al Armatei - serviciul secret militar Referat despre comunismul în România. Comunismul este o ideologie de extremă stânga, antidemocratică, ale cărei origini se găsesc în lucrările lui Marx de la jumătatea secolului al XIX-lea, unde este fundamentat principiul luptei de clasă. Marx considera că noua societate comunistă (egalitaristă, bazată pe desființarea. Abdicarea Regelui Mihai I şi instaurarea comunismului Într-un interviu acordat BBC în urmă cu mai mulţi ani, Regele Mihai I a povestit momentul abdicării forţate din 30 decembrie 1947

Referat despre instaurarea regimului comunist în Români

Nu forţa maselor populare, cum citeam în cărţile de istorie de până în 1989, a dus la răsturnarea capitalismului şi instaurarea comunismului în Europa de Răsărit, ci forţa Armatei Roşii. Nu partidele comuniste din aceste ţări au cucerit pe cale revoluţionară puterea, ci ea le-a fost făcută cadou de URSS, învingătoare în. De la restructurarea URSS la independenta RSSM (1985-1991) adoptat bugetul pentnl anul 1964, dar au fost fäcute si anumite completäri si modificäri legislative, inclusiv crearea unor noi Comitete de stat. prima datñ de la instaurarea puterii sovietice principala institutie republicanä, organu Odata cu instaurarea comunismului, partidul comunist a impus o orientare pro-sovietica, proletcultista în toate domeniile. Bibliotecile si librariile au fost epurate de titlurile necorespunzatoare din punct de vedere politic (peste 8.000). Nimic nu putea fi publicat, jucat sau interpretat fara aprobare Dușmanii puterii sovietice (1) În toate perioadele istorice, majoritatea comunităţilor minoritare (ruşi, ucraineni, evrei etc.) din Basarabia au fost pe poziţii diametral opuse faţă de populaţia românească autohtonă. În majoritatea cazurilor acestea au făcut front comun pentru a impune interesele lor asupra majorităţii naţionale

România comunistă - Wikipedi

Instaurarea comunismului in Europa de Est s-a realizat in mai multe etape si a depins intr-o anumita masura si de evolutia raporturilor dintre URSS si Occident. Asa cum am mentionat, un factor decisiv care a contribuit la impunerea noului regim in aceasta zona a Europei a constituit-o pozitia geografica si raporturile acestor tari cu URSS Anul 1989: implozia structurilor comuniste, Curtea Veche, 2010. Alin Mureșan, Amintirile unui arhitect deportat în URSS, Vremea, 2015. Virgiliu, De la diversitate la integrare Problema Femeii şi instaurarea comunismului în Europa Centrală şi de Est. Cazul României, în Cozma, Ghizela, Țârău, Virgiliu.

Demult de tot, în anul 797, povestesc două cronici vechi, califul din Bagdad, Harun al-Rashid, din dinastia Abbasizilor, i-a trimis în dar împăratului Carol cel Mare al francilor un animal neasemuit: un elefant alb. Din solia trimisă califului de împăratul carolingian făcuseră parte trei bărbaţi, dar unul singur a supravieţuit drumul până în Arabia: un evreu franc, numit Isaac Ansamblul Aleksandrov, marele Cor al Armatei Rosii, este un grup artistic militar din Rusia, alcatuit din cantareti, muzicieni si dansatori. 64 de membri ai Ansamblului Aleksandrov, inclusiv conducatorul acestuia, Valeri Halilov, au murit duminica dupa ce avionul in care erau s-a prabusit in Marea Neagra Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost liderul comunist al României din anul 1948 până la moartea sa, în 1965 și Președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române în perioada 21 martie 1961 - 18 martie 1965. În toată această perioadă, România s-a aflat sub controlul Uniunii Sovietice. 4

Armata sovietică, garantul celei mai negre perioade din

Crimele Comunismului: Cum a avut loc lovitura de stat bolșevică din 1917. Imediat după revoluţia lui Lenin, în Rusia au fost interzise ziarele, au avut loc arestări și masacre și au fost instituite tribunale revoluționare, care acționau în deplină ilegalitate. Zilele acestea se împlinesc 100 de ani de la un eveniment care a. Ipoteza Gheorghe Mateevici. 28 octombrie 2010 | Holocaust , Textele altora. 23 August 1939 - pactul sovieto-german aduce prima victimă în gura nesăţioasă a naţional-socialismului şi a comunismului: Polonia este sfâşiată, începând cu 1 septmbrie 1939, în două. Anglia şi Franţa sunt neputincioase

Sub seceră și ciocan: Tipologia comunismului sovietic (II

În 13 februarie 1880, la Iași, se năștea marele savant Dimitrie Gusti. Este vorba de părintele sociologiei românești, un apropiat al Regelui Carol al II-lea și unul dintre oamenii care au avut de suferit de pe urma comunismului Instalarea Guvernului condus de dr. Petru Groza, la 6 martie 1945. Petru Groza (n. 7 decembrie 1884, Băcia, Hunedoara - d. 7 ianuarie 1958, București) a fost un avocat și om politic român interbelic și după cel de-al Doilea Război Mondial, prim-ministru în primele guverne comuniste ale României, între 1945 și 1952 Roman Abramovich. Roman Arkadyevich Abramovich ( 1966 - ) , evreu , Rusia , miliardar , actualmente stabilit in Marea Britanie , propietar Chelsea Football Club . A preluat actiunile lui Boris Berezovsky de la Sibneft , cand Berezovsky a avut o confruntare cu Putin si a fost nevoit sa se stabileasca la Londra Anul 1946 a fost pivotal pentru instaurarea represiunii comuniste în România. au fost hrăniţi cu alimente trimise de S.U.A. Divizia « Tudor Vladimirescu » care a jucat un rol decisiv la instaurarea comunismului în România a fost pregătită şi întreţinută în URSS din fonduri votate de Congresul USA.. Pagini de istorie: Zidul Berlinului - simbolul căzut al comunismului. Secolul XX a însemnat pentru unele ţări din Europa instaurarea de regimuri totalitariste, privite, iniţial, cu multă încredere, dar sfârşind prin a fi detestate de majoritatea populaţiei respectivelor state. Germania avea să prezinte istoriei un personaj de geniu.

13. Anul 1955 este unul de inflexiune din punctul de vedere al graficului producţiei de carte, fiind anul în care pentru prima oară raportul dintre producţia originală şi traduceri se inversează. Numărul traducerilor, în cea mai mare parte din rusă, fusese până în 1955 superior cărţilor originale. (v Lucrețiu Pătrășcanu (1900 - 1954) Lucrețiu Pătrășcanu (n. 4 noiembrie 1900, Bacău - d. 17 aprilie 1954, Închisoarea Jilava, București) a fost un om politic român, membru al conducerii Partidului Comunist Român, ministru, avocat, sociolog și economist. Pentru o perioadă de timp a fost și profesor la Universitatea București Panorama comunismului în România - Liliana Corobca O nouă boală mintală în comunism - opoziţia Un exemplu de informaţii verificabile din punct de vedere istoric alături de unele confuzii îl constituie răspunsul dat de Vladimir Tismăneanu în cadrul unui i Se înființează Muzeul Ororilor Comunismului. 26 iunie 2019 (D.N.) Actualitate 20. Camera Deputaților a votat, miercuri, în calitate de for decizional, legea privind înfiinţarea Muzeului Ororilor Comunismului în România, ce urmează să aibă sediul într-un spațiu adecvat din Palatul Parlamentului. Legea a fost respinsă. Istoria comunismului din . România. Documente, volumele I şi II, lucrări publicate la Editura Humanitas începând cu anul 2009. Aceste se adaugă Cărţii negre a comunismului (noiembrie, 1997), lucrare care a declanşat vaste polemici cu caracter ideologic

O poveste cu graniceri. Inainte sa evocam inca o personalitate deosebita a armatei romane, daca imi permiteti stimati cititori un mic popas. Da, un mic popas astfel incat sa trecem scurt in revista nostra de front o arma, o structura militara si nu neaparat o anume personalitate. Sa discutam scurt despre una din cele mai vechi arme ale armatei. Lenin Stalin SECERA ȘI CIOCANUL simbolul comunismului Industrializarea Proletarul și colhoznica, sculptura Verei Muhina (1937), simbolizând alianța dintre proletariat și țărănime Stahanovismul a fost o mișcare impusă muncitorilor din URSS în vederea creșterii productivității muncii, inspirată de exemplul minerului ucrainean. Conjunctura internaţională, acordurile secrete dintre marile puteri, dar şi prezenţa armatei roşii au favorizat instaurarea comunismului în România. Armata sovietic[ a rămas în România până în anul 1958, fiind principalul pilon de sprijin al comuniştilor Într-o şedinţă desfăşurată la Moscova, la 8 iulie 1953 - în cursul căreia câţiva politicieni sovietici au discutat despre un plan de dezvoltarea economică a României cu membrii unei delegaţii conduse de Gheorghe Gheorghiu-Dej - Nikita Hruşciov a afirmat, printre altele, că în România socialismul nu poate fi construit fără mămăligă (subl.n.)