Home

Radiografia renala simpla poate evidentia

radiografia renala simpla poate evidentia. Agenezia renala. Agenezia renala Aceasta anomalie presupune absenta congenitala a unuia sau a ambilor rinichi. In prima varianta avem rinichiul unic congenital. Aceasta situatie poate fi asimptomatica fiind descoperita intamplator. Rinichiul Economisirea si epurarea renala a apei Radiografia Renala Simpla. Previzualizare referat: Extras din referat: Explorarea radiologica fara substanta de contrast, care poate evidentia controlul si pozitia rinchilor, calculi renali, ureterali sau vezicali radioopaci. Cu 2-3 zile inaintea examenului va consuma un regim alimentar fara alimente ce contin celuloza (adica fara fructe. In procesul de diagnosticare sunt extrem de utile ecografia si radiografia renala simpla (care poate evidentia numai calculii radioopaci), ambele putand fi efectuate si in plina colica renala. Urografia este folosita pentru a aprecia starea functionala a rinichilor, dimensiunile lor, existenta unor cauze congenitale si nu se face pacientilor in. Radiografia Renala Simpla. Explorarea radiologica fara substanta de contrast, care poate evidentia controlul si pozitia... Radiografie Conventionala. Os Articulatii (cartilaj, capsula, ligamente, burse) Muschi,fascii, tendoane Nervi Tesuturi... Studiu privind fiziopatologia traunmatismelor cranio - cerebrale.

radiografia renala simpla poate evidentia - QReferat

Radiografia renala simpla poate evidentia: calculii biliari. starea functionala a rinichilor. conturul si pozitia rinichilor. chistul ovarian. 2 / 30. Manifestarile urinare din cadrul sindromului de insuficienta renala sunt urmatoarele, cu exceptia: oligurie, pana la anurie. HTA. hipostenurie 141. Radiografia renala simpla poate evidentia: a. conturul si pozitia rinichilor; b. prezenta unor calculi renali cu diferita compozitie; c. calculi vezicali radioopaci; d. calculi biliari radioopaci; e. hematurie. 142. Insuficienta renala cronica este: a. sindrom reversibil de alterare a functiei renale; b Pe radiografia renala simpla umbra renala este micsorata relativ, cu sau fara modificari de contur. Sistemul pielo-calicial se poate releva doar prin ecografie, CT sau pielografie ascendenta. Arteriografia renala prezinta o artera renala de calibru usor redus, artere intraparenchimatoase gracile, dislocate, arciforme Radiografia poate evidentia anumite anomalii de organ: de pozitie si relationarea cu organele din jur; marime; contur; densitate; arhitectonica; functionalitate; raspuns la tratament. Toate acestea pot genera un diagnostic radiologic in diferite afectiuni ale sistemului respirator, osteo-articular, reno-vezical Urografia in urgenta cuprinde urmatorii pasi: radiografia abdominopelvina. injectarea mediului de contrast, 50 ml. radiografie abdominopelvina tardiva, la 15 minute dupa injectie. Daca nu este evidenta obstructia pe primul film se va efectua o radiografie postmictiune. Daca se observa o obstructie radiografia postmictiune va fi urmata de o.

Referat: Radiografia Renala Simpla (#341345) - Gradu

Litiaza renala PUL

  1. ala simpla: poate evidentia calcificari la nivelul pancreasului intr- un procent de 30-70%. - Ecografia abdo
  2. ala simpla poate evidentia un anumit nivel de aerocolie (distensia anselor la nivelul flancului drept abdo
  3. Tuberculoza urogenitala reprezinta totalitatea proceselor patologice produse de bacilul Koch la nivelul aparatului uro-genital. Daca in cartile britanice tuberculoza urogenitala este prezentata pe scurt la capitolul Unusual infections, pentru practicianul din Romania, la inceputul secolului XXI, aceasta patologie trebuie privita cu maxima seriozitate din mai multe motive

radiografia renala simpla evidentiaza prezenta unor calcificari in aria renala sau pe traiectul ureterelor ce pledeaza pentru un factor obstructiv. Palparea poate evidentia o loja renala sau ambele sensibile la palpare. Uneori evidentiaza rinichi marit de volum, in tensiune, ce traduce un factor obstructiv Stricturile uretrale se definesc ca ingustari ale lumenului uretral de cauza congenitala sau dobandita. Se produc in urma unui proces de fibroza declansat de raspunsul inflamator la anumite agresiuni (traumatisme si infectii) si favorizat de anumite particularitati anatomice ale peretelui uretrei in diferitele portiuni ale acesteia. Astfel la nivelul portiunii anterioare a uretrei (care.

rolul asistentei medicale in ingrijirea bolnavului cu pielonefrita. rolul asistentei medicale in ingrijirea bolnavului cu pielonefrita. i.a. participarea asistentei medicale lainvestigati SINGERAREA URINARA - HEMATURIE. Sângerarea urinară (Hematuria) Urina roşiatică la culoare, cu sau fără cheaguri în ea, are ca semnificaţie prezenţa sângelui în urină şi are denumirea de Hematurie. Este obligatoriu sa cunoastem ca hematuria este un simptom si nicidecum o boala, ca de obicei constituie manifestarea unei afectiuni. rolul asistentei medicale in ingrijirea bolnavului cu pielonefrita. rolul asistentei medicale in ingrijirea bolnavului cu pielonefrita. rolul asistentei medicale in ingrijirea bolnavului cu pielonefrit Infectia urinarä mai poate evolua prin manifestäri generale de tip bacteriemie sau chiar soc endotoxic. 4. Nefromegalia, consecutivä hidronefrozei sau ureterohidronefro- zei litiazice, poate fi uni- sau bilateralä. De regulä, aceasta asociazä alte semne sau simptome ca durerea, piuria, semnele de pielonefritä acut In cazul in care diagnosticul de pancreatita este confirmat si se constata valori mari ale transaminazelor hepatice (GPT>80ui/l) se poate afirma o posibila cauza biliara. Investigatiile imagistice recomandate in pancreatita acuta sunt: - radiografia abdominala simpla - ecografia abdominala - tomografia computerizata a abdomenului

Radiografia-toracica-anormala Checker pentru simptome: Cauzele posibile includ Bronșită acută. Verificați lista completă a posibilelor cauze și condiții acum! Discutați cu Chatbot-ul nostru pentru a vă restrânge căutarea Urografia intravenoasa= UIV este tehnica de investigare a aparatului urinar in care se utilizeaza substanta de contrast administrata i. v. Odata introdusa in sistemul circulator, aceasta in mod normal se elimina in totalitate prin rinichi. Astfel se obtine opacifierea urinii, prin aceasta punandu-se in evidenta. Substantele iodate utilizate au. Referat RADIOGRAFIA RENALA SIMPLA. RADIOGRAFIA RENALǍ SIMPLǍ Definitie. Explorarea radiologicǎ fǎrǎ substantǎ de contrast, care poate evidentia controlul si pozitia rinchilor, calculi renali, ureterali sau vezicali radioopaci 22. Radiografia renala simpla se efectueaza: a. in decubit dorsal b. in decubit ventral c. se poate efectua a doua zi dupa irigografie 23. Radiografiile pentru coaste se pot executa: a. culcat sau in picioare b. in Trendelemburg c. numai in incidente oblice 24. Incidenta antero-posterioara pentru bazin se executa: a. in decubit ventral b. in.

Proiect: Radiografia (#288027) - Gradu

Radiografia simpla Tomografia computerizata Imagistica prin Rezonanta Magnetica Scintigrafia -radiografia craniului poate pune in evidenta o marire a seii turcesti, semn al unei tumori. menstrual, transvaginal, pentru a evidentia aspectul de ovar micropolichistic adica mai mult de 8 chiste sub 10mm l Radiografia renala simpla poate pune in evidenta marirea umbrelor renale precum si existenta unor calculi radioopaci. Urografia intravenoasa deceleaza modificari patognomonice ale sistemului pielo-caliceal: leziuni in maciuca sau aspectul zdrentuit al cupelor caliceale precum si hipotonia pielica si ureterala Radiografia toracica simpla poate videntia cardomegalia. Echocardiografia este indicata pentru investigarea unei posibile surse de emboli. Poate evidentia anomaliile valvulare cardiace, hipertrofia ventriculara si anomaliile fluxului sanguin Cand ecografic nu se poate evidentia diferentiere intre corticala si medulara, functia renala este in general deficitara (Hulbert). Ultrasonografia nu da informatii privind functia renala. Pentru aparatul renal inferior, insa, ultrasonografia combinata cu probele de urodinamica furnizeaza informatii functionale: deschiderea colului vezical.

Radiografie toracica- se poate examina marimea si forma inimii. Radiografia poate evidentia o inima marita daca s-a acumulat fluid in exces in pericard. Computer tomografia (CT)- este utila in diferentierea diferitelor cauze ale durerii toracice acute, precum embolia pulmonara sau disectia de aorta Litiaza renala (pietre la rinichi) si simptomele determinate de aceasta, au un debut de cele mai multe ori zgomotos in decada 3-4 de viata. Aproximativ 15% din barbati si 5% dintre femei indeplinesc cei 3 factori decisivi care contribuie la aparitia litiazei renale: deshidratarea, staza urinara si o concentratie crescuta urinara de substante litogene - calciu, oxalat, fosfat, acid uric. Radiografia mainii. Incheietura mainii poate fi umflata, se poate umple cu lichid si poate fi rigida, mai ales dupa utilizare. Cand tot cartilajul articular este uzat pe suprafata incheieturii, este posibil sa observati un sunet ascutit atunci cand miscati incheietura mainii. Medicii numesc acest scartait, crepitatie Folosind o cantitate mica de radiatii, radiografia poate evidentia. Fracturi - cauze, simptome, diagnostic, tratament. Publicat de Andrei Radu la 10 aprilie 2019. *. Fractura inseamna intreruperea totala sau partiala a continuitatii unui os, aparuta in urma unui traumatism puternic. Aflati totul despre fracturi din materialul urmator * Radiografia abdominala simpla poate evidentia un anumit nivel de aerocolie (distensia anselor la nivelul flancului drept abdominal - in regiunea cecului) in fazele incipiente si in cazurile cu peritonita apendiculara datorita distensiei anselor intestinale in toata cavitatea abdominala poate evidentia nivele hidroaerice - semn de ocluzie.

Test Grila AMG - Nefrologie, Urologie si Nursing in

Spirometria ca testare a functiei respiratorii este neinvaziva (pacientul respira intr-un dispozitiv special conform indicatiilor tehnicianului - medic sau asistent specializat); poate fi simpla sau cu test de bronhodilatatie pentru a evidentia blocajul cailor respiratorii. Uneori este necesara radiografia pulmonara - astm complicat, asocierea. Ecografie abdomen general. Este metoda imagistica ce utilizeaza ultrasunetele in vizualizarea organelor abdominale (colecist, ficat, cai biliare, pancreas, rinichi, splina, retroperitoneu). Se efectueaza cu ajutorul ecografului, utilizand un transducer. cu frecventa de 3,5-5 MHz

Teste grila - Școala Postliceală Sanitară - Test examen

a) Leucocitozain crestere treptata. b) Tumoare de dimensiuni diferite, dureroasa, cu contururi difuze, care apare la a 3-5 zi dupa debutul bolii. c) Dureri surde in fosa iliaca dreapta care se intetesc in timpul mersului. e) Febra moderata cu predilectie serala. 4) CS Manevra Blumberg in apendicita acuta constain Aspectul general al bolnavului poate fi sugestiv pentru o afectiune endocrinologica (Cushing, acromegalic, hipertiroidism). Existenta unui eritem facial asociat cu o suferinta poliarticulara si cu semne de suferinta renala poate orienta diagnosticul spre o boala lupica.Examenul aparatului osteoarticular poate evidentia elemente patologic Cu toate ca i-am prezentat medicului scrisoarea medicala de la medicul ginecolog, in care era precizat faptul ca acest concediu se poate lua incepand cu saptamana 30, medicul de familie e refuzat categoric precizandu-mi foarte clar ca acest tip de concediu de maternitate se poate lua doar cu 1 luna si jumatate inainte de data probabila a nasterii Pancreatita acuta este considerata a fi rezultatul evadarii enzimelor pancreatice activate din celulele acinare in tesuturile inconjuratoare. Majoritatea cazurilor sunt legate de o afectiune a tractului biliar (un calcul migrat din tractul biliar, de obicei cu diametrul mai mic de 5mm) sau de ingestia masiva de alcool

Leziunile chistice pancreatice. Autori: Tr. Pãtrascu, H. Doran, L. Belusicã, M. Prunaiche, O. Musat, I. Vereanu. Pancreasul a fost considerat mult timp un organ misterios, fiind greu accesibil examinãrii si explorãrii, datoritã pozitiei sale profunde, retroperitoneale. Actualmente, metodele imagistice de finete (echografia, dar mai ales. Radiografia de bazin poate de asemenea sa evidentieze fracturi ale oaselor bazinului si astfel sa explice o sangerare importanta. Pentru a limita volumul sangerarii din bazin se poate practica, ca o masura temporara de urgenta, compresia externa cu ajutorul unei benzi late infasurate in jurul bazinului sau prin aplicarea costumului MAST ( m.

UROPATIA OBSTRUCTIVA - rasfoiesc

Se poate realiza o radiografie abdominala simpla la copiii la care se suspicioneaza incontineta fecala neretentioanal, pentru a confirma ca nu exista constipatie oculta. In plus, aceasta examinare poate fi utila la copiii cu constipatie cunoscuta, pentru a estima extinderea si pentru a exclude anomaliile coloanei vertebrale inferioare Academia.edu is a platform for academics to share research papers Chirurgie generala, anul IV, semestrul II, curs 7 - Pancreatita acuta pancreatita acuta definitie: reprezinta expresia procesului de autodigestie tesutulu

Simptome COVID-19 - factori de risc si complicatii. 2020-05-24. 2021-04-03. admin. Boala numita COVID-19 este o infectie virala cauzata de o noua tulpina de Coronavirus (SARS-CoV-2) identificata prima data la sfarsitul anului 2019 in China. Deoarece este foarte contagios, SARS-CoV-2 s-a raspandit rapid in intreaga lume, provocand milioane de. Febra poate apare in primele zile, cu valori pana la 38-39 grade. In contrast cu intensitatea durerii si cu semnele generale, local se constata doar o usoara sensibilitate, uneori o impastare. De regula lipseste apararea musculara. Uneori se poate evidentia ascita cu lichid serohemoragic si pleurezie bazala stanga

Masa-tumorala-abdominala Checker pentru simptome: Cauzele posibile includ Constipație. Verificați lista completă a posibilelor cauze și condiții acum! Discutați cu Chatbot-ul nostru pentru a vă restrânge căutarea Pneumonia atipica primara, cu Mycoplasma . Introducere . Mycoplasmele sunt cele mai mici microorganisme saprofite (organisme care traiesc, hranindu-se cu materii organice alfate in descompunere, producand putrefactia sau fermentatia acestora), care se pot gasi la nivelul unor plante si animale, dar si la nivelul organismului uman.In marea lor majoritate, mycoplasmele sunt rezistente la. 3 Radiografia reno-vezicala simpla : poate evidentia absenta umbrei psoasului si sugereaza prezenta unei colectii perirenale (hematom sau hemato-urinom).In cazul unei hematurii macroscopice sau a unei formatiuni perirenale lichidiene posttraumatice se efectueaza de urgenta (chiar si pe masa de operatie ) urografie intravenoasa, care pe langa. 414.Rabia se poate transmite prin: a. întepaturi ale unor inserte b. plagi muscate de animale c. inocularea veninului de sarpe 415.Alaturi de tratarea corecta a plagii se va aplica o imobilizare.

Radiologie Neurome

Centru Medical Brisc. February 11, 2019 ·. Cancerul Hepatic ‼️‼️‼️. Definitie : Se defineste prin aparitia tumorilor maligne in ficat, fie tumori primare (hepatocarcinom, colangiocarcinom, etc), fie tumori secundare (metastaze din alte cancere) Hepatocarcinomul (HCC) este a 3-a cauza de deces prin cancer la nivel global Debutul poate fi caracteristic - brutal, violent. Semnele functionale. Durerea abdominala - apare brusc, de intensitate constanta, debuteaza in locul de proiectie a viscerului afectat, apoi se generalizeaza iradiind specific pentru afectiunea cauzala. Cresterea intensitatii si extinderea durerii sugereaza progresarea peritonitei scoala postliceala feg brasov rolulu asistentei medicale in ingrijirea bolnavilor cu afectiunea de pancreatita acuta chiribau ana-maria amg.ii cuprins cap. i. noriuni de anatomie si fiziologie cap. ii. pancreatita acuta ii.1.definitie ii.2.simptomatologie ii.3.etiopatologie ii.4.tablou clinic ii.5.diagnostic pozitiv.diferential.paraclinic ii.6.tratament ii.7.evolutie.complicatii.prognosti

O radiografie nu poate pune pxcient de hernie de disc, dar poate evidentia alte cauze ale durerii de spate, daca aceasta este cauzata de o fractura osoasa sau de o tumora. Rezultatele imagistice trebuie corelate cu simptomatologia, însă dacă apar Mai multe hernii de disc la un pacient imagistice fără simptomatologie asociată, este vorba. -nivelul seric al IgA poate fi crescut in 30-50% din cazuri -complementul seric este normal (C3,C4,CH50) -dg de cele mai multe ori clinic.Biopsia renala poate arata o proliferare mezang dar uneori se pot asocial necroze capilare si proliferari extracapilare. -in IF se observa depozite de IgA mezangiale si in peretii capilarelor Curs Ct Abdomen. Ficatul Metode imagistice de examinare: - Ultrasonografia - Radiografia abdominala simpla - CT - Scintigrafia - Arteriografia hepatica - Splenoportografia - RMN - Tomografia cu emisie de pozitroni Examinarea CT a ficatului se face nativ si cu SDC prin sectiuni groase de 10-18mm si contigue , in apnee de obicei expiratorie

Radiografia renala simpla poate evidentia un calcul radioopac, prezenta acestuia nu exclude existenta unei tumori. c. Urografia este investigatia primordiala, evidentiind elemente caracteristice. d. Uretero-pielografia retrograda (UPR) - urogafia nu aduce elemente de certitudine sau în cazul rinichiului mut b. radiografia reno-cala simpla poate evidentia: stergerea conturului renal, stergerea umbrei psoasului, cresterea umbrei renale, fracturi costale si/sau ale proceselor costiforme, ascensionarea diafragmului § radiografia simpla poate evidentia calcificarile de la nivelul peretilor arteriali; § se pot distinge doua tipuri principale de calcifieri : ú calcifieri ale placii ateromatoase, localizate in intima, apar ca o opacitate de intensitate calcara, neregulata, situata pe traiectul unui vas. Aceste calcifieri proemina in lumenul vascular 1) Radiografia reno-cala directa si urografia intranoasa pot furniza o serie de date ca: nefro-megalie, deformari ale conturului renal, stergerea umbrei psoasului, calcificari in masa tumorala etc, vizibile doar pe radiografia reno-cala simpla. Efectuata pentru torace, radiografia poate evidentia metastazele pulmonare, iar pentru toate oasele.

Are indicatii rare; pune in evidenta in anevrism al aortei renale, o embolie arteriala renala. 8) Radiografia simpla reprezinta explorarea rediologica fara substanta de contrast ce poate evidentia conturul si pozitia rinichilor, calculi renali, ureterali sau vezicali, radioopaci (sare de calciu) RADIOGRAFIA SI BOLILE APARATULUI RENAL by io_ionela_1. Lesen Sie 30 Tage kostenlos. Benutzereinstellunge Insuficienta renala acuta sau cronica poate fi intalnita la toate varstele si necesita masuri de ingrijire speciale. , pentru a evidentia modificarile vezicii urinare si ale regiunii anatomice subvezicale. Urografia e contraindicata in: Pregatirea bolnavului pentru pielografie se va efectua ca si pentru radiografia renala simpla, plus.

Radiografia abdominala (renala simpla), ecografia rinichilor si urografia sunt utilizate pentru efectuarea diagnosticului diferential cu colica renala. Foarte rar in perforatiile apendiculare este prezent pneumoperitoneul (0-7%). Imagini hidro-aerice apar in complicatiile mecano-inflamatorii ocluzive Radiografia abdominala simpla dar mai ales ecografia poate evidentia aerul in caile biliare sau prezenta unui calcul . Mortalitatea acestor cazuri este relativ ridicata din cauza intarzierii diagnosticului. Tratamentul - este chirurgical Prin radiografia toracica se pune se evalueaza largirea opacitatii mediastinale, iar prin tomografie computerizata se poate aprecia gradul de compresiune pe vasele mari, trahee sau esofag. Rezonanta magentica nucleara, cavografia sau aortografia pot aduce informatii suplimentare, iar bronhoscopia, mediastinoscopia si biopsia sunt in general.

Urografia Proceduri medical

radiografia renala simpla RADIOGRAFIA RENALǍ SIMPLǍ Definitie Explorarea radiologicǎ fǎrǎ substantǎ de contrast, care poate evidentia controlul si pozitia rinchilor, calculi renali, ureterali sau vezicali radioopaci Metodele imagistice traditionale pot evidentia o tumora primara sau metastatica, fara a putea preciza insa natura neuroendocrina: radiografia toracică, ecografia abdominala, endoscopia digestivă, superioara sau inferioara, scintigrafia osoasă cu techneţiu (daca exista simptomatologie specifica)

Rolul Asistentei Medicale in Ingrijirea Bolnavului Cu

497. La un pacient cu ulcer gastric perforat, radiografia abdominala pe gol va evidentia : a. pneumoperitoneu; b. hemoperitoneu; c. lichid de ascita. 498. Cele mai frecvente hemoragii in doi timpi sunt cele: a. ale ficatului. b. ale pancreasului. c. ale splinei 499 -radiografia abdominala sau urografia care poate fi folosita cand se suspecteaza o piatra la rinichi (litiaza renala). Daca se considera ca obstructia se afla la baza insuficientei renale acute postrenale, pot fi necesare teste mai detaliate pentru a determina localizarea si cauza obstructiei Capitolul 13 al Ghidului terapeutic oftalmologic veterinar cuprinde tehnicile chirurgicale in oftalmologie (entropion, cherry eye, eversie de cartilaj tars, debridarea ulcerului indolent, tarsorafia, protezarea endoglobulara, enucleerea de glob ocular). Mai multe articole in: Articole medicale in Stiinta si Practica Pentru diagnostic. Radiografia abdominala simpla este utila Pentru ca poate evidentia! Imagini hidroaerice (ocluzie). Examenul Radiologie baritat al tubului digestive nu se va efectua cand se Suspecteaza o ocluzie intestinala sau o peritonita. III. Explorarea pulmonara. Trebuie facuta la orice bolnav chirurgical 2. Imagistica Metodele imagistice traditionale pot evidentia o tumora primara sau metastatica, fara a putea preciza insa natura neuroendocrina: radiografia toracic , ecografia abdominala, endoscopia digestiv , superioara sau inferioara, scintigrafia osoas cu technec iu (daca exista simptomatologie specifica)

Cancerul renal - ROmedi

Radiografia abdominala pe gol este in 2/3 din cazuri normala, fara a se inregistra nivele hidroaerice sau pneumoperitoneu. Cel mai adesea se intilneste o dilatare a unei anse jejunale adiacente pancreasului -ansa santinela. Se mai pot evidentia calcificari glandulare, fapt ce semnifica afectiunea cronica preexistenta d) [ ] de efectuat radiografia cutiei toracice in 2 incidente. e) [ ] - 281. Nivel orizintal de lichid pe fondul mediastinului se poate intilni in urmatoarele afectiuni ale esofagului: a) [x] diverticul. b) [ ] spasme etajate. c) [ ] esofag scurt de origine congenitala. d) [x] acalazie a cardiei. e) [ ] sunt corecte toate raspunsurile. 282

Rolul asistentului medical in ingrijirea bolnavului cu

Cancer. biolife.ro. Afectiuni. Cancer. Cancer. Cancerul este cea mai des intalnita boala din trecut si din prezent, datorita medicinei moderne, diagnosticarea timpurie si tratamentele din ce in ce mai eficiente multi dintre pacientii diagnosticati cu aceasta boala se pot vindeca complet. Cele mai intalnite forme de cance: cancer cervical. 2. Examenul radiologie. Radiografia renala simpla evidentiaza in unele cazuri o crestere a dimensiunilor renale cu conditia sa nu existe asociata o pielonefrita cronica. Urografia ne aduce detalii cu privire la functionalitatea renala si existenta unor zone radiotransparente la nilul bazinetului sau ureterelor. Diagnosticul pozitiv Exista si o formula mai simpla de calcul, mai mult orientativa, dar care se poate folosi pentru o valoare estimativa a greutatii pentru o anumita varsta : G= 9+2 x varsta(ani). Acestea sunt niste valori medii si niciodata nu se interpreteaza singure ci corelate in primul rand cu talia copilului, bagajul genetic si/sau eventualele. Refluxul gastroesofagian, altfel spus intoarcerea involuntara a unei parti din alimentele ingerate din stomac in esofag, poate afecta orice copilas, de la nou-nascut pana la varsta de adult.De la inceput trebuie facuta o diferentiere clara intre refluxul propriu-zis si boala de reflux gastroesofagian care include pe langa reflux si simptomele tipice, precum si eventualele complicatii ce pot sa.

Poate fi efectuatã cu sau fără splenectomie, funcție de indicație și expertiza chirurgicală. Mai mult, alte patologii ale organelor adiacente, cum ar fi cancerul gastric sau de colon, pot necesita o pancreatectomie distală pentru a obține margini de rezecție negative Cantitatea maxima de sange ce se poate administra in 24 h la bolnavii hipertensivi, renali cronici este: a. 600- 1000 ml b. 300 - 600 ml c. 200 - 400 ml. 102. Cantitatea de sange care se poate administra in 24 h la bolnavii cu o inima sanatoasa este: a. 1000- 1500 ml b. 2000 - 3000 ml c. 750- 1000 ml. 103. Hematuria: a. apare in cazul. Poate reprezenta focarul de unde se produc insamantari septice la distanta ceea ce explica aparitia unor pleurezii purulente,endocardite bacteriene,mediastinite. Poate fi de asemenea focarul unei septicemii.Daca procesul septic flegmonos evolueaza in vecinatatea unor pachete vasculare si nervoase mari pot produce tromboflebite septice,nevrite,etc Radiografia simpla. Prea putin importanta pentru diagnosticul pozitiv, pune in evidenta modificarile coloanei lombare: scolioza si pensarea spatiului intervertebral pe imaginile AP, rectitudinea coloanei in incidenta LL. Poate fi utila in diagnosticul diferential atunci cand exista suspiciunea unei metastaze osoase la acest nivel. Examenul CT